A természet egészséges szépséget ad...
 

Levendula Birtok - Lesenceistvánd


„ha olvasnál a kezdetekről…”

AnikA vagyok, a lesenceistvándi Levendula Birtok megálmodója. Az első 200 tő levendulámat magról szaporítottam és 2011 tavaszán ültettem el a kis palántákat az istvándi hegyi családi birtokunkon. Ekkor még csak a kíváncsiságom tett egy próbát: szereti-e a levendula a hegy DNy-i oldali mikroklímáját, az erősen kötött, de kiváló víz megkötő képességű agyagos talajt. Akkor még alkalmazottként dolgoztam, így mondanom sem kell, kevés figyelmem jutott ezeknek a töveknek a gondozására. Gyakran a véletlenek által kerülünk közelebb célunkhoz: a bokrok erőteljes fejlődésnek indultak s a következő évben már bőséges virágzattal ajándékoztak meg. Néhány éven keresztül az állomány változatlanul várta a további eseményeket, ami aztán 2015 tavaszán következett be: párommal Józsival elkezdtük a munkát s jelenleg 3000 francia (Lavandula Angustifolia) tövet gondozunk.

Mondhatom azt, hogy innen indult valami, ami hobbinak már kissé túlzó, megélhetésnek kissé elenyésző volt. A végcél megszületett a fejünkben és lényünkben, boldogan tesszük a napi teendőt a „lassú víz partot mos” régi mondásra figyelemmel. Ha belegondolok, mit érzett, mire gondolt a Nagyapám, amikor 1957-ben sikerült megvennie ezt a darabka Földet! S tisztelet a Szüleimnek, amiért megdolgozták, megtartották Nekünk! S köszönet Józsimnak, mert megérdeklődte nálam: „Miért ne vinnénk tovább MI a lesencei örökséget, hisz földet akarunk, nem?” Így lettünk a L.istvándi föld harmadik generációs örökösei, amit az elmúlt években birtokká növeltünk, megvettük az elhagyott szomszéd területeket, kitisztítottuk s egy részét betelepítettük levendulával.

Persze, mindezt nagyon egyszerű leírni, mivel „kifelejtődött” az eddigiekből, hogy földet eddig sem Józsi, sem én nem műveltünk ekkorát. Gépünk sem volt, kölcsön kértünk egyet, s elővettük a kézi szerszámokat. S közben tanultunk könyvekből, tanfolyamokon s a magunk kárán. Elindult egy fejlesztési fázis, földművelést segítő gépeket vettünk, megszerveztük a munkát, de pláne a szabad ég alatt az: „Ember tervez, Isten végez” népi mondás érvényes. Ezt is megtanultuk!

Mára 5 hektár területet egyesítettünk, fenn a hegyben Lesenceistvándon, a Mária Kápolna alatt egy történeti hangulatú tájban, a Csalit-dűlő Határvédő Keresztjénél, amely a népi mondás szerint védi a dűlőt, a termést a természeti csapásoktól.

Levendula töveink Tihanyból származnak, eredeti francia fajta: Lavandula Angustifolia. Erős növény, intenzív, koncentrált illatú az olaja, sötét lila a virágzata. Tudományos leírást nem írok, azt adom tovább, amit magam tapasztalok. A termés egy részét termékeinkben használjuk fel (szappan, párnák, szörp, lekvárok stb.), egy részből 100% tisztaságú olajat készítünk, gőzdesztillációs eljárással vonjuk ki a learatott virágtengerből. A folyamat ún. „mellékterméke” a BIO levendula aromavíz, nyomokban levendula olajat is tartalmaz amit minden reggel-este használunk főleg arcbőrünk tisztítására, s egyben segíti a hidratáló olaj vagy krém hatékony felszívódását.

Életünk azon szakaszában érkeztünk ide, amelyben MÁR kellő élet-tapasztalattal s MÉG kellő élet-energiával bírunk. Vágyaink megvalósulásának küszöbén boldogsággal élünk meg minden napot, minden kihívást, minden eredményt! Gyere el! Hagyd, hogy a kíváncsiságod fel a hegybe vezessen!

Nézd meg levendulás termékeinket
is ide kattintva!

Kapcsolatfelvétel


Anika

Telefon: +36 20 421 5650
E-mail: anikaszappan@gmail.com
Facebook: www.facebook.com/anikaszappan

Tekintse meg termékeimet!
Levendulás Lesence
A természet egészséges szépséget ad...
Copyright © 2015   www.levendulaslesence.hu